Als zelfstandig psycholoog NIP begeleid ik mensen die op wat voor manier dan ook tijdelijk vastlopen, of even richting kwijt zijn. De gesprekken en oefeningen hebben tot doel om handvatten aan te reiken om zelfstandig om te leren gaan met de uitdagingen van het leven. 

Afhankelijk van de hulpvraag en de persoon maak ik gebruik van een combinatie van verschillende technieken zoals uit Emotion Focused Therapy,  Existentiele Psychotherapie,  Focussing,  Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) en de Acceptance & Commitment Therapy (ACT),*. Hierbij zie ik het als mijn voornaamste taak om iemand te ondersteunen in het zichzelf beter leren kennen, wat ruimte geeft om emoties, gedachten en gedrag een plaats te geven of te veranderen.

 

* Toelichting technieken:

Existentiele Psychotherapie richt zich op de universele aspecten en uitdagingen van het menselijk bestaan zoals het zoeken naar zingeving, het ervaren van eenzaamheid en verbondenheid, en betekenis geven aan leven en dood. Met technieken uit Emotion focussed therapy leer je emoties te ervaren en er flexibeler mee om te gaan.  Focussen sluit hier op aan, het is een manier van aandacht geven aan wat je in je lichaam ervaart. Het stelt je in staat te ontdekken welke gevoelens zich in je lichaam hebben vastgezet. Dit bewust worden helpt om daarin iets te laten veranderen/verschuiven.  Vanuit MBCT leer je je eigen gedachten tegen het licht te houden en leer je je meer bewust te worden van je eigen conditioneringen en om minder te reageren vanuit de automatische piloot. Het helpt je om met meer mildheid je eigen uitdagingen te onderzoeken. Vanuit de Acceptance and Commitment Therapy onderzoeken we wat je belangrijk vindt in je leven (je waarden) en hoe je die waarden kompas kunt laten zijn in je leven, ook al is dat soms spannend. Ook is er vanuit de ACT aandacht voor het leren accepteren van pijn die onvermijdelijk bij het leven hoort, vanuit de gedachte dat verzet tegen pijn zorgt voor meer lijden.

 

Ik heb veel ervaring met studenten en (jong)volwassenen en daarnaast heb ik specifiek ervaring met rouw-en verliesverwerking.