Als zelfstandig psycholoog NIP begeleid ik mensen die op wat voor manier dan ook tijdelijk vastlopen, of even richting kwijt zijn. De gesprekken en oefeningen hebben tot doel om handvatten aan te reiken om zelfstandig om te leren gaan met de uitdagingen van het leven. 

Afhankelijk van de hulpvraag en de persoon maak ik gebruik van een combinatie van verschillende technieken zoals uit de Acceptance & Commitment Therapy (ACT), Focussing en Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)*. Hierbij zie ik het als mijn voornaamste taak om iemand te ondersteunen in het zichzelf beter leren kennen; om emoties, gedachten en gedrag in samenhang met de situatie en persoonlijke geschiedenis een plaats te geven en te veranderen.

 

* Toelichting technieken:

Vanuit de Acceptance and Commitment Therapy onderzoeken we wat je belangrijk vindt in je leven (je waarden) en hoe je die waarden kompas kunt laten zijn in je leven, ook al is dat soms spannend. Ook is er vanuit de ACT aandacht voor het leren accepteren van pijn die onvermijdelijk bij het leven hoort. De kunst is om te leren die pijn toe te laten in plaats van energie te stoppen in het verzetten tegen pijn, omdat dat verzet juist zorgt voor lijden. Met focussen geef je aandacht aan wat je in je lichaam ervaart. Het stelt je in staat te ontdekken welke gevoelens zich in je lichaam hebben vastgezet, en het helpt je daarin iets te veranderen. Vanuit MBCT leer je je eigen gedachten tegen het licht te houden en leer je je meer bewust te worden van je eigen conditioneringen en om minder te reageren vanuit de automatische piloot.  Het helpt je om met meer mildheid je eigen uitdagingen te onderzoeken.

 

Ik heb veel ervaring met studenten en (jong)volwassenen en daarnaast heb ik specifiek ervaring met rouw-en verliesverwerking.